Joga pre boľavý chrbát

Jogu vnímame ako údržbu tela a očistu mysle, nie ako šport.  Joga je jemné cvičenie vhodné na redukciu bolestí hlavne spodného chrbta, čo je v dnešnej sedavej dobe veľmi rozšírené. Pri dlhom sedení zadná strana tela ochabuje, telo sa bráni a svaly nám stuhnú. Predná strana  sa skracuje a tým strácame svalovú rovnováhu. Preto by sme mali zadnú stranu zahriať, posilniť a prednú natiahnuť. Joga sa skladá z asán (pozícií) a dychových techník, ktoré zmierňujú stuhnutosť svalov a zvyšujú ich silu, ako aj flexibilitu. Jogu treba praktizovať správnou formou a technikou, ako každé cvičenie. Postupne, krok za krokom budovať základy a postupne zvyšovať zaťaženie a plynulosť pohybu.

*Základné chyby pri cvičení jogy:*
Vyhnite sa naťahovaniu a zároveň rotácii chrbtice.
Vyhnúť sa cvikom ktoré preťažujú spodný chrbát bez zapojenia svalov stredu tela (core).
V niektorých pozíciách napríklad v loďke môžu slabé brušné svaly spôsobiť preťaženie tých chrbtových, preto treba zvoliť vhodné modifikácie a zľahčenie pozícií.
Predklony necvičiť s vystretými kolenami, môžete si preťažiť zadné krížne väzy v kolenách.
Pre správnu formu a uľahčenie sa opýtajte svojho inštruktora, ako daný cvik upraviť.
Pokiaľ Vás trápia bolesti chrbta, vždy sa poraďte so svojím lekárom , či a ktoré cvičenie je pre Vás vhodné. Ak máte fraktúru stavcov chrbtice, alebo vysunuté platničky, joga sa neodporúča.

Vhodné cviky
polovičný mostík (setu banha)
nízka kobra (bhujangasana)
kliešte(paščimottanásana)
rotácia z tureckého sedu
strecha (adho mukha savasana)
dieťa (balásana)
mačka (marjariasana)

Nízka kobra

Loďka

Rotácia z tureckého sedu

 

Related Posts

Leave a Reply